
EscapEd
מהו אסקייפ רום?
חדר בריחה הוא משחק הרפתקה פיזי שבו שחקנים נעולים בחדר ויש זמן מוגבל (בדרך כלל של 60 דקות) להשתמש באלמנטים שונים של החדר כדי לפתור סדרה של חידות על מנת לברוח בתוך מגבלת הזמן מוגדר. המשחקים הפיזיים שקמו בשנים האחרונות הם הגירסאות הפיזיות של משחקי הוידאו escape the room. המשחקים נקבעים במגוון מיקומים בדיוניים, בעלי נושאים מגוונים, כגון תאי כלא, מבוכי תחנות חלל, מעבדות, קברים קדמוניים ועוד, והם פופולריים עבור גיבוש של קבוצות, בעבודה, עבור חברים או משפחה וכדומה.
מה שמעניין בחדרי הבריחה הוא הקהל הנמשך לדברים מעין אלו, אשר מתבקש להשתמש במגוון מיומנויות חשיבה על מנת לפתור את החידות, והן נעות בין משחקי מילים, לוגיקה מאד גבוהה, מתמטיקה, שיתוף פעולה ועבודת צוות והרבה יכולות של הסקת מסקנות.
החדר הראשון הפיזי נוצר בשנת 2006, וחדרי בריחה הפכו פופולריים בארצות הברית, יפן, טייוואן, קנדה, וישראל.
הרציונל מאחורי חדרי הבריחה
חדרי בריחה דורשים עבודת צוות, תקשורת, והאצלת סמכויות וכן חשיבה ביקורתית, שימת לב לפרטים וחשיבה רוחבית. חדרים שונים ברחבי העולם נגישים לטווח גילאים רחב של שחקנים והמפתיע הוא שבניגוד למשחקי וידאו שבהם הרוב המוחץ של השחקנים הם גברים, הרי שבחדרי בריחה פיזיים ניתן למצוא כמחצית מן השחקנים שהן נשים[1].
למעשה, הקבוצות המצליחות ביותר הן אלה מורכבים שחקנים עם מגוון רחב של חוויות, מיומנויות, ידע רקע, ויכולות פיזיות. חדרים אלו, יוצרים הזדמנויות לשחקנים לתקשר ישירות האחד עם השני, ואני מאמינה, כי ההצלחה הגוברת שלהם בעולם והסיבה בעטיה נשים משחקות יותר ויותר, היא בשל האינטראקציה הפיזית החסרה כל כך היום בעידן דיגיטלי בו כל אחד משחק מול המסך שלו והיכולות החברתיות הולכות ונשחקות. הזדמנויות של מעורבות פנים אל פנים, גורמת לאנשים להתמכר למשחק באופן ממשי.
על מנת לבנות "סיפור" מאחורי החדר, קיימות 3 שיטות עיקריות לבנייה מתודולוגית של החידות בחדר (Nicholson, 2015;17 ): פתוחה ומבוזרת, חידות על רצף כרונולוגי הגיוני וחידות מבוססות נתיבים מקבילים אשר מביאות לפתרון החידה המלא מתוך מקבילי חשיבה שונים.
בתור וקשת מייצרים חשיבה לוגית, המצאתית, לא שגרתית ומקורית אשר מייצרת עבור המורים והתלמידים כאד את היכולת לחשוב מחוץ לקופסא, ללמוד באופן פעיל, לעסוק בפעילות בה הם מתנסם עם הידיים בהרכבה, פירוק וקשר עין יד ולבסוף משפרים את יכולת פתרון הבעיות שלהם בהלימה למציאות מלאת אתגרים. אנו מפעילים השתלמות מוסדית של 30 שעות בנושא חדרי בריחה להוראה וכן ליווי שנתי לבית ספר בכתיבה, בניה והכנה של חדרים ניידים, נייחים וקופסאו בריחה ומפעילים תל"ן שנתי לבתי ספר המעונינים בכך.
במסגרת תל"ן אנו בונים תכניות המותאמות לשכבות א-ו השונות זו מזו בתכנים ובמבנה, ויח עם הילדים מייצרים קופסאות בריחה בנושאי הלימוד השונים, תוך שהם לומדים מכניקה, חשמל ומעגלים חשמליים, פתרון חידות וכתיבת חידות, פיצוח צפנים וכתיבת צפנים והתמודדות עם בעיות מסוגים שונים

